شاه ورهرام ايزد
شاه ورهرام ايزد
نماي بيروني مهم ترين زيارتگاه زرتشتيان تهرانبناي اين مكان كه از نظر زرتشتيان از تقدس ويژهاي برخوردار است در كوچه شيباني در كارگر جنوبي قرار گرفته است. بناي اين ساختمان آنچنان قديمي نيست . بخش قديميتر آن در سال 1374تخريب شد و براي گسترش سطح زير بناي سالن نيايشگاه كه از محل وصيت نامه روانشاد فرامرزيان تأمين شده بود ، مورد استفاده قرار گرفت.
پس از ورود به اين مكان بايد از حياطي كه از سه طرف محصور است عبور كرد و بعد از گذشتن از تراس، به داخل نيايشگاه رفت . داخل نيايشگاه صندلي هاي زيادي چيده شده است و در گوشهاي از اين سالن ميزي سنگي گذاشته شده است كه محل نهادن شمعها و عودهايي است كه زيارت كنندگان روشن ميكنند.
داخل نيايشگاه شاه ورهرام ايزدتمام كف نيايشگاه را با قالي پوشاندهاند روزي از ماه كه نامش «ورهرام»است جمعيت زيادي به اين مكان ميروند. روزهاي آدينه و تعطيل هم بعضي وقتها شلوغ تر ميشود.
ممكن است شخصي بخواهد «نذري» بكند . معمولاٌ اگر بخواهد براي شاهورهرام ايزد «نذر» كند خواهد گفت :
« يا شاهورهرام ايزد پاك كمكم كن . بيايم سيروگ بريزم و نذرت كنم»
يا اينكه به عنوان «نذر» كوچك تر ميگويد:« روغن نذر شاه ورهرام ايزد مي كنم»
در اين حالت در روزي از روزها كه معمولاٌ سعي ميكنند همان روز ”ورهرام“ باشد .فاميل و دوستاني را به آنجا دعوت ميكنند و آشي ميپزند و سيروگ[1] درست مي كنند. ميز و صندلي هايي را داخل حياط ميچينند . مردم دور ميز مي نشينند . سيروگ را با پشمك مي خورند . هر كسي كه ميآيد جعبهاي شيريني هم با خود ميآورد. جعبهها را همان جا باز ميكنند و به همه تعارف ميكنند. بعضي ها هم خودشان قبلاٌ« نذر روغن» كرده اند شيشهاي يا گالني روغن مايع با خود آورده از كسي كه سيروگ ريخته[2] خواهش ميكنند كه از روغن او هم براي ريختن سيروگ استفاده كند و او را « هم بهره[3]» كند.
به هرحال از همه با چاي و شيريني و سيروگ و پشمك و در بعضي مواقع «آش» پذيرايي ميشود. لازم به ذكر است كه «سيروگ و آش » در بيشتر پذيراييهاي آييني از مواد اصلي است.
موضوع پذيرايي از مهمانان به تنهايي آنقدر جالب هست كه بايد بيشتر به آن پرداخت.خانواده اي كه نذر دارد چند ساعت قبل به اين محل مي روند و خمير سيروگ را آماده مي كنند . خمير سيروگ به يك تا دو ساعت وقت براي «وَر» آمدن نياز دارد. همه خانمها سيروگ ريختن بلد نيستند و قط تعداد اندكي از آنان اين هنر را دارند كه سيروگ بزرگ و خوب بريزند. اصطلاح ريختن از آنجا براي سرخ كردن به كار مي رود كه هنر اصلي در اين كار ريختن خمير است به داخل روغن داغ درون تاوه به طوري كه به خوبي پهن شودو سيروگ خوبي از آب درآيد. يك نفر هم با يك سيخ كباب خمير سرخ شده درون تاوه را حركت مي دهد و پس از آنكه يك طرفش به خوبي سرخ شد آن را بر مي گرداند تا روي ديگرش هم سرخ بشود. و با همان سيخ و با استفاده از سوراخهايي كه روي سيروگ به وجود آورده است آن را از ماهي تابه خارج ميكند و به مجرد آنكه آن را روي سفره گذاشتند مقداري مخلوط شكر و مغر پسته روي آن ميپاشند كه طعمش را شيرين و خوشمزه كند. البته اينكار( شكر و مغر پسته ريختن) را براي سيروگ هايي كه بر سفره مردگان گذاشته ميشود انجام نمي شود .
[1] - در مورد سيروگ در بخش خوراكي هاي مذهبي توضيح داده شده است.
[2] - اين اصطلاح فعلي است كه تقريباٌ به جاي سرخ كردن به كار ميرود.
[3] - هم بهره كردن مفهوم جالبي است كه قصد نذر كنند ه را از بهره بردن از نذر نشان مي دهد.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home